Akcije u 2015. godini
 


JANUAR

- 2015. godinu smo započeli priključivanju sasvim novom projektu pod nazivom ČEP ZA HENDIKEP. Drektor Fondacije je potpisao Protokol o  saradnji sa Udruženjem paraplegičara Banata, čime smo se pridružili akciji ovoj akciji. Cilj akcije je prikupljanje plastičnih zatvarača, koji se odnose u fabriku za reciklažu, a  dobijena sredstva se opredeljuju za nabavku ortopedskih pomagala.

- Na lični zahtev Ðorða Dobrića iz Boljevaca posetili smo njegovu sedmočlanu porodicu i tom prilikom im uručili donaciju, koja se sastojala od medicinskih pelena za 16-godišnju ćerku Mariju, obolelu od cerebralne paralize, meda, paketića koje nam je obezbedio Crveni krst Čukarica, praška za veš, sredstava za ličnu higijenu.

- Nakon čitanja članka objavljenog u Večernjim novostima, a u saradnji sa suosnivačem Fondacije „Solidarnost Srbije“ „FRIGOTHERM“ d.o.o. iz Beograda obezbedili smo  mašinu za pranje veša Ivani i Andrijani Petrović iz sela Plana kod Paraćina. Andrijana boluje od karcinoma mozga i živi u izuzetno teškim uslovima sa majkom, babom, dedom i ujakom.

FEBRUAR

- Zajedno sa Darkom Božićem i Svetlanom Blagojević, osnovali smo „Srpski duhovni-kulturni centar Elada“, nedobitnu, nevladinu orgaizaciju čiji je cilj da unapreðuje oblasti duhovnosti, kulture, negovanje tradicije, humanitarnog rada i podsticanje socijalno-ekonomskog razvoja u Republici Srbiji i šire.

- Samohrana majka 10-godišnje devojčice Ivane Ðorðević, Jelena, obratila nam se molbom za pomoć u hrani i garderobi koju smo, uz pomoć suosnivača „INCEPTION“ iz Beograda i zaposlenih u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, i obezbedili. Majka nije u mogućnosti da radi zbog teških oboljenja koja ima, a Ivana boluje od srčanog zaliska. Žive u nužnom smeštaju, sa majčinim ocem koji takoðe nije radno sposoban.

- Zajedno sa Miljurkom Vukadinovićem i Dušanom Stojkovićem prireðivačima Antologije pesama o bolesti, bolnicama, bolu „Nisu sve bolesti za mene“ upriličili smo promociju Antologije u Kući Ðure Jakšića u Skadarliji. Na ovom fantastičnom mestu okupili smo ljubitelje poezije i  pesnike koji su i sami uzeli učešće u promociji i po slobodnom izboru govorili stihove iz Antologije.

MART

- Sedmočlanoj porodici Marjanović iz Tršića dodelili smo jednokratnu pomoć, na osnovu molbe koju nam je uputila najstarija ćerka. S obzirom da se ova porodica izdržava od majčinog minimalnog ličnog dohotka, uz pomoć saradnika i suosnivača Fondacije, donirali smo im iznos od 80.000,00 dinara.

-Savez studenata Medicinskog fakulteta iz Novog Sada predstavio nam se kao deo zvaničnog Meðunarodnog projekta EMSA-a (European Medical Students Association) pod nazivom „Bolnica za medvediće“, koji se već nekoliko godina unazad uspešno realizuje za vreme trajanja „Zmajevih dečijih igara“ i „Baby Exit-a“. Cilj ovog projekta jeste da se kroz igru jednostavnih pravila deca oslobode straha od lekara i bolničkog okruženja. Kako je osnovna misija Fondacije podrška deci, pomogli smo ovom Savezu novčanom donacijom u iznosu od 9.000,00 dinara za nabavku sanitetskog (rukavica, špatula, flastera, zavoja...) i štampanog materijala („zdravstvene knjižice“ koje najmlaði dobijaju za svoje igračke).

APRIL

- 8-člana porodica Bošković iz Obrenovca nam se obratila zahtevom za jednokratnu pomoć u vidu hrane i osnovnih sredstava za ličnu higijenu, što smo i učinili. Tim povodom upriličili smo susret sa ovom porodicom u prostorijama Fondacije i uručili donaciju.

- Obezbedili smo 20 ulaznica korisnicima Gerontološkog centra Beograd za Jubilarni solistički koncert filharmonijskog orkestra gitara Muzičke škole Vatroslav Lisinski, DUŠAN TRIFUNOVIÆ, povodom 20 godina osnivanja.

- Obratio nam se naš suosnivač „Inception“ d.o.o. iz Beograda sa molbom da pomognemo Goranu Nikoliću iz Smedereva kome je dijagnostikovana Multipla skleroza i kome je neophodna 10-dnevna terapija za koju nema sredstava. Iz tog razloga, zajedničkom akcijom, obezbedili smo 30.000,00 dinara za jednokratnu pomoć.

- Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje pozvao nas je na humanitarni rok koncert u Vrnjačkoj Banji, sa ciljem da se sakupe sredstva za pomoć ženama obolelim od karcinoma dojke. Odazvali smo se kupovinom bedža – ulaznice sa sloganom „DAJ PEDALU RAKU“.

- Povodom Svetskog dana knjige, biblioteci Gerontološkog centra u Obrenovcu, poklonili smo 57 naslova koje smo dobili donacijom g-ðe Mirjane Æulibrk, majke naše stipendistkinje. Želja g-ðe Æulibrk je bila da  ovaj deo njene kućne biblioteke pokloni upravo starim licima. Inače, biblioteka GC Obrenovac, koja je brojala 4000 naslova, tokom prošlogodišnjih poplava, potpuno je uništena.

- U saradnji sa Kriznim centrom za muškarce, u našim prostorijama započet je akreditovani trening „Program obuke profesionalaca/ki za tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima“. Cilj treninga je ovladavanje osnovnim naučnim saznanjima iz oblasti fenomena nasilja u partnerskim odnosima koja su potrebna za adekvatnu primenu programa i sticanje specifičnih veština polaznika/ca za izvoðenje tretmana sa počiniocima nasilja. Ovaj trening program traje mesec dana.

MAJ

- I na ovogodišnjem „Susretu socijalne zaštite – Bečići 2015.“ u organizaciji Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije, pokazali smo sportski duh i sa ogromnim entuzijazmom borili se za svaki poen u raznim disciplinama. Rezultat nije izostao, pa smo se vratili okićeni medaljama, peharima i pobedničkim osmesima.

      

JUN

- Tradicionalno, poslednjeg petka u junu mesecu, dodelili smo četvrtu godišnju nagradu za neobjavljenu knjigu poezije. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Ðurin šešir“ je Srba Ignjatović za rukopis „Cinober“. Nagrada je dodeljena u prisustvu ljubitelja poezije, prijatelja Fondacije „Solidarnost Srbije“ i predstavnika medija u Kući Ðure Jakšića u Skadarliji. Tom prilikom smo čuli mnoge reči hvale upućenih ovom sjajnom pesniku, čije su ranije zbirke pesama prevoðene na više evropskih jezika. I ove godine članovi žirija su bili  Miloš Janković, Dušan Stojkovi i Rade Marković. 

      

JUL

- I ove godine pomogli smo održavanje Memorijalnog turnira u malom fudbalu „Branislav Brana Nikolić“ u  Dobriću, koji svake godine organizuje FK „Budućnost“ iz Dobrića. Donacija je omogućila organizatorima da obezbede sve što je potrebno za ovu tradicionalnu manifestaciju.

AVGUST

- Od 6-8.avgusta ove godine u Vrnjačkoj Banji održan je, sada već tradicionalni, Love Fest 2015. Godine. Znajući koliku je posećenost ranijih godina imala ova manifestacija, stupili smo u kontakt sa organizatorima i predložili im da i ovom prilikom promovišemo akciju ČEP ZA HENDIKEP. Sa oduševljenjem je prihvaćena naša ideja, te su kutije postavljene u šankovima na samom mestu dešavanja, i tom prilikom je skupljeno preko 20.000 čepova.

- 21.08. 2015. Najezda izbeglica sa ratom zahvaćenih prostora Sirije, Azerbejdžana, Somalije..., ni zaposlene u FSS nije ostavila ravnodušnim, pa smo prikupili garderobu za decu i odrasle, igračke i obuću, i odneli onima kojima je to bilo najpotrebnije...onima koji nemaju uslova da u dozvoljenom roku borave u zatvorenom prostoru, već su locirani u prostoru javne garaže JP „PARKING SERVISA“ u Karaðorðevoj ulici br.87

- 15-22. avgust je nedelja kada smo decu iz najsiromašnijih porodica, sa evidencije CSR Bela Palanka poslali na letovanje u Dječiji dom Mladost u Bijeloj u Crnoj Gori. Deset mališana uzrasta od 11-15 godina, u pratnji medicinske sestre iz Doma zdravlja Bela Palanka i stručnog saradnika, profesora fizičke kulture, proveli su svoje, uglavnom, prvo letovanje u društvu drugara iz Doma Mladost.

SEPTEMBAR

- Početkom septembra dobili smo poziv od „Udruženja zdravstvenih radnika Boke i Primorja“ za učešće na 15. Sportskim susretima zdravstvenih radnika Crne Gore sa meðunarodnim učešćem u Ulcinju. Kao i uvek, borili smo se svim snagama u disciplinama koje su nam bliske, ali ipak, u odnosu na ranija slična dešavanja, vratili smo se sa nešto manje trofeja. To će nam biti samo veći stimulans za neka naredna takmičenja. Veći benefit od medalja i trofeja su nova poznanstva i kontakti sa kolegama iz regiona, od kojih očekujemo mnogo zajedničkih akcija.

- 09.09.2015. Imajući u vidu veliki priliv izbeglica iz Sirije i Azerbejdžana, kao i situaciju kroz koju prolaze, a koja je na žalost i nama veoma bliska, još jednom smo se odazvali apelu nadležnih institucija, i opredelili donaciju u vidu garderobe za decu uzrasta 0-14 godina. Na lokaciji parka kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u Kameničkoj ulici podelili smo navedenu garderobu.

- 21.09.2015. Na zahtev roditelja Tijane Badrić (6) obolele od cerebralne paralize, dodelili smo donaciju u iznosu od 20.000,00 dinara za drugu po redu operaciju u Rusiji. Nadamo se da će ova skromna donacija doprineti poboljšanju Tijaninog opšteg zdravstvenog stanja, koja u ovom trenutku ne sedi i ne hoda samostalno.

OKTOBAR

- 02.10.2015. Ponovo nam se javila g-ða Mirjana Janjić sa molbom da pomognemo njenom sinu Milošu (12) donacijom pelena. Miloš je u stanju teške mantalne retardacije i dane provodi u dnevnom boravku na Banovom Brdu. Ovom prilikom bili smo u mogućnosti da pomognemo Milošu sa 120 komada pelena.

- 21.10.2015. Na zahtev direktorke Doma za smeštaj starih lica iz Surdulice, uputili smo se u posetu ovoj ustanovi, sa pripremljenom donacijom koja se sastojala od pelena za odrasle, i to 440 komada, kao i naslovima iz sopstvene biblioteke, 76 komada.

- 28.10.2015. Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Dom za srednjoškolsku i studentsku omladinu iz Beograda, Zvečanska ulica, obratio nam se molbom da novčano pomognemo nastavak školovanja Aleksandri Stojanović, koja je na smeštaju u ovoj ustanovi. Omogućili smo joj nastavak školovanja tako što smo započeli plaćanje školarine u iznosu od ukupno 70.000,00 dinara.

NOVEMBAR

- 06.11.2015. Tradicionalno, i ove godine smo održali pomen velikom zadužbinaru Dimitriju Naumoviću i njegovoj ženi Anki, na Novom groblju u Beogradu.

- 12.11.2015. Još jednom smo se odazvali pozivu naših prijatelja iz DRUŠTVA ZA CEREBRALNU I DEČIJU PARALIZU ŠUMADIJA IZ KRAGUJEVCA, i posetili ih u njihovim prostorijama. Ovo Društvo broji preko 200 članova kojima je svaki vid pomoći i pažnje potreban. Znajući kakva je situacija, potrudili smo se da obezbedimo sredstva za ličnu higijenu (šampone, kupke, tečne sapune) i pelene za odrasle. Toplina kojom smo sačekani samo je učvrstila naše prijateljstvo.

- Povodom Svetskog dana deteta, zajedno sa klubom Capoeira Senzala iz Beograda, organizovalo smo javni čas borilačke veštine za štićenike Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu. Tom prilikom, deca i vaspitači iz Zavoda, imali su priliku da se zajedno sa članovima Senzale oprobaju u ovoj neobičnoj veštini Capoeira-i, pa je ceo dogaðaj prerastao u jedno lepo druženje i zabavu. Hvala zaposlenima u Zavodu, deci i članovima kluba Senzala!

      

- Obratila nam se Nevenka Radosavljević molbom za donaciju u garderobi za svoju četvoročlanu porodicu. Ova porodica se izdržava od jedne plate oca, dijabetičara, koji povremeno radi na poslovima obezbeðenja i nalaze se na evidenciji CSR Barajevo. Deca imaju 10 i 14 godina, i ometena su u razvoju. Iz sopstvenih resursa donirali smo garderobu za celu porodicu.

- Nakon dobijanja ličnog zahteva majke, Aleksić Biserke, od 21.oktobra 2015. godine, u kome navodi da je nezaposlena, samohrana majka, da se nalaze na evidenciji CSR Zvedara, da ima 4-oro dece od koga, od koga jedno dete boluje od cerebralne paralize (dečak 18 godina), upravitelj Fondacije „Solidarnost Srbije“ doneo je odluku o donaciji u vidu garderobe za decu.

DECEMBAR

- Svesni stanja stalne potrebe u kojoj se deca korisnici Prihvatilišta za odrasla i stara lica, kao i nedovoljnih sredstava kojima raspolaže Prihvatilišta iz Beograda, a u skladu sa mogućnostima Fondacije „Solidarnost Srbije“, upravitelj je doneo odluku o donaciji pelena za odrasle, garderobe, obuće i čarapa.

      

- Problemi sa kojima se Svratište za decu ulice u Beograda su nam odavno poznati, i znamo da je parola VAŠE MALO JE NJIHOVO MNOGO najprimenljivija na njihovom primeru. Mesto na koje u svakom trenutku mogu doći deca sa ulice i dobiti sve čime Svratište raspolaže...hranu, odeću, obuću, igračke...pa čak i samo toplu reč. Upravo zbog toga ih rado posetimo i darujemo čim smo u mogućnosti. Ovaj put su to bile igračke i dečija garderoba.

- Sajam razmene 2015. Godine organizovalo je Udruženje stručnjaka za podršku deci i porodici „FICE SRBIJE“, što je zapravo podrazumevalo razmenu ideja o projektima koje su ustanove socijalne zaštite predstavile, kao svojevrstan vid radne terapije. Izmeðu 22 projekta, mi smo se pronašli, tačnije imali smo mogućnosti da podržimo 3 projekta i to:

  • Kuvajmo sa decom, koji je osmislio Stacionar za majku i dete, u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Beograd, Zvečanska (kuh.aparati i posuðe)
  • Kao kod kuće, u okviru istog Centra (pegla i daska za peglanje)
  • Slatki kutak, Prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece (sitni kuhinjski aparati)

      

- S obzirom na to da je jedan od ciljeva FSS i očuvanje tradicije, negovanje istorije i sećanja na sve koji su se borili da bismo mi danas živeli u društvu ovakvom kakvo jeste, posetili smo članove SUBNOR-a u njihovim prostorijama u Beogradu i obogatili njihovu biblioteku sopstvenim naslovima „Venac Venaca“, „Nebesnik“, „Nisu sve bolesti za mene“ i „Troglava Antologija“.

- Tradicionalno, i ove godine smo obezbedili novogodišnju predstavu „Deda Mraz i Patuljci“ i poklonili je srednjoj zanatskoj školi „Petar Leković“ iz Beograda za decu sa smetnjama u razvoju.

      

 

 

 

 

 

 


 

   
Fondacija Solidarnost Srbije, Kolarčeva 9, 11000 Beograd Tel/fax:(+381) 11 2645-458; (+381) 11 2644-351
Copyright 2014 Fondacija Solidarnost Srbije & SUBSYS. All rights reserved.