Akcije u 2016. godini
 


JANUAR

- Gerontološkom društvu Srbije, novčanom donacijom od 30.000,00, pomogli smo štampanje časopisa koji je na listi nacionalnih naučnih časopisa, „Gerontologija“ br 1/2015.

FEBRUAR

- Svih ovih decenija svog postojanja, Fondacija „Solidarnost Srbije“, radila je na širenju svesti o značaju reči SOLIDARNOST, ne samo u terminološkom smislu, već i u onom suštinskom. U tom smislu, podržavamo solidarnost i podršku na svim nivoima i u svim segmentima društva u kojima se ukaže potreba za tim. Izmeðu ostalog, i kada je kulturni aspekt zajednice i pojedinaca u pitanju. Iz tog razloga, na molbu SUBNOR-a iz Beograda, odazvali smo se donacijom 12 knjiga „Venac Venaca“ Izbora sonetnih venaca savremene srpske poezije koji su priredili Dušan Stojković i Miloš Janković. Ovi naslovi su posredstvom SUBNOR-a prosleðeni Opštinskom udruženju SUBNOR-a u Negotinu, koji su ih podelili učenicima koji su osvojili nagrade za nagradni temat iz NOB-a.

- Porodica Milice Krstić iz Vrnjačke Banje nam se obratila molbom za donaciju pelena za odrasle. Milica je od roðenja u stanju teške mentalne retardacije i stoga joj je ovaj vid pomoći neophodan. Donirali smo 8 paketa pelena.

MART/APRIL

- Udruženje žena Srbije i Rusije „Matrona“ iz Beograda nas je pozvalo na promociju knjige Jugoslava Ocokoljića „Starozavetni obrazi sa tumačenjem“. Sav prihod od prodaje knjiga namenjen je za kupovinu najpotrebnijih sredstava osobama ženskog pola, ometenim u razvoju, o kojima se brine medicinsko osoblje i monahinje, u ustanovi „Dom“ pri manastiru Sveta Petka Izvorska. Znajući celu situaciju, na promociju smo poneli pelene za odrasle i kupili smo knjige u iznosu od 10.000,00 dinara.

        

- Nakon čitanja teksta o 9-članoj porodici Stamenković iz Meljaka, iz sopstvenih resursa i uz pomoć prijatelja iz privrednog društva SPAQUA d.o.o. iz Beograda, posetili smo ih u njihovom, više nego skromnom domu, i donirali hranu, garderobu za decu i odrasle, kućnu hemiju i sredstva za ličnu higijenu.

        

- Odavno smo upoznati sa stalnim potrebama za donacijama u hrani Narodnoj kuhinji SPC u Francuskoj ulici. Stoga, svakom prilikom, posetimo naše prijatelje na toj adresi i podržimo ih, donacijom u hrani, u naporima da pruže bar jedan obrok svima koji to ne mogu sami.

- Po preporuci Nenada Kapulice, prijatelja porodice Adamović, posetili smo ih u njihovom domu, privremenom smeštaju u okviru razrušenog poljoprivrednog kombinata „GODOMIN“ u Smederevu i uverili se u nehumane uslove u kojima žive majka i 3 ćerke.

      

- Nakon pismene molbe koju je Fondaciji „Solidarnost Srbije“ uputila direktorka CSR za opštinu Kučevo sa Ustanovom za odrasle i starije „Kučevo“ za donaciju pelena za korisnike Ustanove. Iz sopstvenih resursa obezbedili smo 160 komada pelena.

- Ličnim zahtevom, obratila nam se Ksenija Janković iz Beograda, sa molbom za donaciju pelena za oca. I tu smo se našli na pravom mestu u pravo vreme...

- S obzirom na dugogodišnju saradnju Zadužbine „Lazara Stojadinovića, višeg kontrolora pošte i telegrafa i žene Anke“ – „Vile Lazar“ i Fondacije „Solidarnost Srbije“, upravitelj FSS je doneo odluku o donaciji aparata za kafu TASSINI 100S, u cilju unapreðenja kvaliteta usluga koje ovaj objekat pruža.

- U dogovoru sa Opštinom Lajkovac, u prostorijama ove institucije uručili smo donaciju u knjigama biblioteci Osnovne škole „Mile Dubljević“ iz Lajkovca. 13 različitih naslova našlo se u zbiru 28 knjiga.

- Nedavno su se svakodnevnom radu Fondacije „Solidarnost Srbije“ priključile i volonterke, naše stipendistkinje, koje su nam već na prvom radnom sastanku skrenule pažnju na probleme sa kojima se porodice u njihovom okruženju susreću. Tako smo saznali za Veljka Simića, koji nakon saobraćajne nesreće, već 13 godina živi u polu-komatoznom stanju, u kućnim uslovima, sa svojom majkom. Odmah smo reagovali i odazvali se donacijom onoga što im je najpotrebnije – hrana, pelene i sredstva za ličnu higijenu.

      

- Od 11-13.aprila, Upraviteljica Fondacije „Solidarnost Srbije“ priključila se organizaciji medjunarodne konferencije Balkanski forum socijalne zaštite u organizaciji Asocijacije socijalnih radnika i Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, koji je održan u Vrnjačkoj Banji. Tom prilikom, svojim iskustvom, znanjem i posvećenošću, doprinela je uspešnoj realizaciji ovog Foruma.

      

- S obzirom na to da su dve stipendistkinje Fondacije, sa Departmana za socijalni rad, naše volonterke, štićenice Doma „Moša Pijade“ iz Beograda, polovne ženske patike koju smo dobili iz fitnes centra, volonterke su odnele baš u ovaj Dom.

      

- Fudbalski klub „PERUćAC“ iz Bajine Bašte nam se obratio za pomoć u sportskoj opremi, jer pred sam početak prolećnog dela prvenstva, nisu u mogućnosti da obezbede osnovno-lopte, štucne, kostobrane, golmanske rukavice, kopačke. Izašli smo im u susret.

- U susret Svetskom danu knjige 23.aprila, posetili smo Gradsku biblioteku „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu i iz sopstvenog izdavačkog opusa im poklonili 28 knjiga, uglavnom knjige poezije.

- Zajedno sa predstavnicima opštinske vlasti Lazarevac, sa istim paketom knjiga obradovali smo i učenike Gimnazije u Lazarevcu.

- Fondaciji „Solidarnost Srbije“ obratila se Zadužbina „Stevana Koraća“ sa molbom da obezbedimo donaciju računarske opreme za osnovne škole i udruženja sa teritorije AP Vojvodine. Uz pomoć „Telekom Srbija“ donacija je stigla na prave adrese.

- Za štićenike doma „Jovan Jovanović Zmaj“ obezbedili smo 10 ulaznica za pozorišnu predstvu „Mala sirena“ u pozorištu Boško Buha

- Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, a zahvaljujući donaciji Izdavačke kuće HESPERIA EDU, poklonili smo biblioteci Škole za dizajn uže stručne knjige, kao i knjige iz sopstvenog izdavačkog opusa Fondacije „Solidarnost Srbije“

- U skladu sa ciljevima Fondacije „Solidarnost Srbije“ i u saradnji sa Bankom hrane, manastiru Svetog Arhiðakona Stefana iz Slanaca donirali smo 150kg krompira. Za vreme nedeljne trpeze ovaj manastir obezbedi besplatan ručak za preko 1500 materijalno ugroženih stanovnika.

- Nakon konsultacije sa CSR Zemun, od njih smo dobili spisak najugroženijih porodica sa njihove evidencije. U skladu sa tim, iz sopstvenih resursa obezbedili smo preko potrebnu pomoć u hrani, odeći i obući porodicama Arsić,

Milošević

i Vručkić

- Svesni činjenice da je Prihvatilište za urgentni smeštaj omladine u stalnoj potrebi za donacijama u svim oblicima, ovoga puta, u dogovoru sa direktorkom ove ustanove, poklonili smo 5 kompleta novih ženskih trenerki za štićenice.

- Svratište za decu ulice u Krfskoj ulici u Beogradu je jedinstvena ustanova ove vrste, koju često posetimo. Ovoga puta smo obezbedili za njihove male postioce nove igračke i polovnu garderobu. Osmeh dece je, ipak, najveća nagrada za nas.

- Prihvatilište za odrasla i stara lica je naš dugogodišnji suonivač, i samom tom činjenicom, dužnost nam je da brinemo o korisnicima Prihvatilišta u meri u kojoj nam to sopstvene mogućnosti dozvoljavaju. U svakom slučaju donacija u vidu garderobe i obuće koju smo ovog puta obezbedili, dobrodošla je uvek.

- Bogatom fondu Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu dodali smo sopstvena izdanja i na taj način započeli saradnju sa ovom izuzetno kvalitetnom institucijom.

- U saradnji sa sportskim terenima „Crveno crno“ omogućili smo korisnicima i zaposlenima Centra za zaštitu dece i odojčadi besplatno korišćenje termina za mali fudbal.

MAJ

- Ženski centar „MILICA“ iz Vrnjačke Banje i ove godine, na jedan od najveselijih hrišćanskih praznik, već tradicionalno je organizovao Vaskršnje jutro – humanitarnu manifestaciju sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje dece. Priključili smo se ovoj akciji donacijom knjiga iz sopstvene biblioteke.

      

- Nakon kontakta sa CSR ZEMUN, dobili smo obaveštenje o 6-članoj porodici Hajdu iz Zemuna (Galenika) koja je u stanju socijalne potrebe. U skladu sa ciljevima Fondacije, upravitelj Fondacije „Solidarnost Srbije“ doneo je odluku o donaciji hrane, obuće, polovne i nove garderobe.

- Ferijalni savez čukarica ove godine, 7. put za redom organizovao je Roštiljijadu pod nazivom „ćumurom sa humorom“ na Adi Ciganliji u Beogradu. U dogovoru sa organizatorom, ovogodišnja Roštilijada je dobila i humanitarni karakter. Naime, od samog početka najavljivanja ovog zanimljivog dešavanja, napomenuta je i ideja o prikupljanju garderobe, obuće, konzervirane hrane i hrane koja ima produžen rok trajanja, polovne garderobe, pelena... Odziv je bio više nego fantastičan, tako da smo tom prilikom prikupili velike količine svega navedenog, i uspešno nastavili promociju akcije „čEP ZA HENDIKEP“.

      

- Naša stara drugarica Andrijana Petrović iz Paraćina je hrabro izdržala niz operacija u Kliničkom centru Srbije u neprekidnoj borbi sa karcinomom mozga sa kojim je roðena. Mama Ivana i Andrijana su od početka maja u bolnici, i u svojoj skromnosti ne traže ništa i ne žale se. Znajući prilike u kojima se nalaze, poklonili smo Andrijani pelene koje su joj neophodne za boravak u bolničkim uslovima.

- Na inicijativu naših prijatelja i saradnika iz Udruženja književnika Srbije, kontaktirali smo Narodnu biblioteku Smederevo u nameri da ih posetimo i doniramo im knjige iz sopstvenih izdanja i iz edicija izdavačkih kuća sa kojima saraðujemo već dugi niz godina. Prijem na koji smo naišli kod zaposlenih u biblioteci i njihov entuzijazam u radu, potvrdio nam je da smo se našli na pravom mestu.

- Mario Jurešić, student Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda je pre dve godine oboleo od melanoma, i nastavak njegovog lečenja je moguć isključivo u Tel Avivu u Izraelu. Iz tog razloga uplaćeno je 10.000,00 dinara na njegov račun uz pomoć Zadužbine „Riharda Freliha“ iz Beograda.

- Porodica Koldžić iz Krnjače, nakon preporuke CSR Zemun na čijoj evidenciji se nalaze, od FSS je dobila donaciju u vidu polovne garderobe, nove garderobe i hrane.

- Mariu Jurešiću smo donirali 20.000,00 za odlazak na terapiju u Zagreb, u nastavku borbe sa melanomom.

- Započeli smo saradnju sa Narodnom bibliotekom SMEDEREVO donacijom knjiga iz našeg izdavačkog opusa i prijateljskih izdavačkih kuća.

JUN

- Organizovali smo humanitarno veče za Maria Jurešića u saradnji sa beogradskim restoranom „Dve breze“ i tom prilikom obezbedili dodatna sredstva za Mariovo lečenje.

- Porodici Subašić iz Zemun polja smo dodelili donaciju u garderobi i hrani.

- Uz pomoć „Banke hrane“ iz Beograda i kompanije Delhaize Narodnoj kuhinji Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, u toku juna meseca smo čak 6 puta donirali voće i povrće, oko 65 kg.

- Šestočlanoj porodici Frey iz Vrnjačke Banja smo donirali hranu, polovnu i novu garderobu.

- Sanji Eskić iz Sremske Mitrovice donirali smo hranu, garderobu, sredstva za ličnu higijenu i novac za lekove na osnovu medicinske dokumentacije.

- Već tradicionalno, učestvovali smo u Susretima zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije u čanju, u Crnoj Gori. Tom prilikom smo se naročito istakli u ekipnim sportovima i osvojili 2 pehara za odbojku i fudbal.

- Petu godinu za redom smo dodelili nagradu Ðurin šešir za 2016. godinu. Ovogodišnji dobitnik je Bajo Luković sa svojim rukopisom „Probijanje opne“. Nagrada se sastoji od bareljefa, replike šešira Ðure Jakšića i tiraža 500 komada. Dodela nagrade je upriličena u Kući Ðure Jakšića u Skadarliji

JUL

- Dom za stare SMEDEREVO

- Zvonko Zavalić

- Avionska karta Mario Jurešić

AVGUST

- Marica Lazić, Mirijevo

- Prihvatilište za stara i odrasla lica, Beograd

- Rukometni klub „PARTIZAN

SEPTEMBAR

- Početkom meseca, obratio nam se Goran Tomić, samohrani otac troje dece iz Železnika sa molbom za donaciju hrane. Kao jedini roditelj, a ne zapslen, ispunio je sve uslove da mu izađemo u susret i opredlimo za njegovu porodicu ulje, brašno, šećer, začine, pirinač.

- Nikoleta Marković iz Zemuna, suprug i njihovo petoro dece se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Zemun i žive u krajnje nehumanim uslovima, uz minimalna socijalna primanja. Imajući sve navedeno u vidu, posetili smo ih u njihovom domu i odneli im hranu, sredstva za ličnu higijenu, polovnu i novu garderobu. Prilikom posete, upoznali su nas sa impresivnim rezultatima koje njihov sin Danijel postiže sa Ragbi klubom „Crvena zvezda“ i samim tim, a i činjenicom da je redovan učenik srednje Trgovačke škole u Beogradu, sasvim zaluženoi smo mu obezbedili mesečnu stipendiju.

- Milica Krstić iz Vrnjačke Banje je već naša stara drugarica i još jednom smo joj obezbedili neophodan kontigent pelena.

- Gordana Stojaković iz Beograda nam je ulepšala septembarski dan posetom prostorija Fondacije „Solidarnost Srbije“ sa svojim jednogodišnjim blizancima Viktorom i Teodorom. Ispričala nam je svoju priču o svakodnevnoj borbi za preživljavanje sa decom, kao samohrana majka, podstanar i bez ičije podrške. Iz sopstvenih resursa obezbedili smo im hranu, garderobu i jednokratnu novčanu pomoć.

- Ksenija Radosavljević, studentkinja Univerziteta Singidunum, Fakulteta za poslovnu ekonomiju se obratila Fondaciji sa molbom za stipendiju. Uvidom u materijalnu situaciju porodice, odobrena joj je stipendija od 500e u dinarskoj protivvrednosti.

- Tatjana Bošković nas je posetila sa svoje dvoje, od šestoro, dece i zatražila pomoć bilo koje vrste. Obezbedili smo im hranu, sredstva za ličnu higijenu i dečiju garderobu.

NOVEMBAR

- Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ u kojoj borave deca sa smetnjama u razvoju donirali smo 281 jastuk i 281 jorgan.

      

- Organizovali smo još jedno humanitarno veče za Maria Jurešića, zajedno sa poznatim beogradskim restoranom, čiji menadžment nam je izašao u susret i tim povodom su opredelili 20% od ukupnog prometa za ovu akciju.

- Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je jedna od najvećih živih zadužbina naše novije istorije, s aprosvetno – privrednim karakterom. Idejni tvorac i osnivač ove institucije je Vladimir Matijević sa svojim krugom saradnika i vizijom kako poboljšati ekonomske i socijalne prilike. Ove godine smo učestvovali u stipendiranju nove generacije polaznika i prisustvovali njihovom svečanom prijemu u Novom Sadu.

      

- Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama posetili smo Sigurnu kuću u Rakovici i tom prilikom korisnicama odneli garderobu, kućnu hemiju, hranu i obuću.

DECEMBAR

- Uz pomoć Zadužbine „Lazara Stojadinovića, višeg kontrolora pošte i telegrafa i žene Anke“ – „VILE LAZAR“ iz Vrnjačke Banje koja nam je donirala stolnjake, pomogli smo praktičnu nastavu učenicima Ugostiteljsko turističke škole iz Beograda.

- UTŠ VRNJAČKA BANJA Uz pomoć Zadužbine „Lazara Stojadinovića, višeg kontrolora pošte i telegrafa i žene Anke“ – „VILE LAZAR“ iz Vrnjačke Banje koja nam je donirala stolnjake i sitan iventar (supijere, ibrike, tanjire, čaše, sosijere, činije, šolje...), pomogli smo praktičnu nastavu učenicima Ugostiteljsko turističke škole sa domom za učenike iz Vrnjačke Banje.

- DANCE FOR LIFE je dvodnevni završni koncerti koji je bio kruna višemesečne kampanje za prikupljanje novca za lečenje od melanoma Maria Jurešića u Izraelu. Koncert je održan na Beogradskom sajmu. Tokom kampanje je prikupljeno oko 130.000e.

- Obolelom maturantu prokupačke Tehničke škole Milošu Stojanoviću roditelji ne mogu da kupe ni najosnovnje životne namirnice, jer u ovoj opštini ne mogu da nađu posao. Obratili su nam se za pomoć i mi smo im izašli u susret obezbedivši im sedmodnevni boravak na bazi punog pansiona u Vrnjačkoj Banji, kako bi Miloš imao redovnu ishranu.

- Izdali smo knjigu poezije Milenka Čurovića – BISERNA SUZA U GRLU

- I ovog decembra, u saradnji sa agencijom Dedamrazovi, posetili smo decu ometenu u razvoju u ustanovi „Kolevka“ u Subotici i tom prilikom im poklonili neophodna sredstva za higijenu.

- Ledeni dani doneli su nove probleme deci ulice. Znajući prilike u kojima žive i odrastaju, kupili smo kape i šalovi i odneli ih u Svrtaište za decu ulice u Krfskoj ulici u Beogradu.

- Škola fudbala „DRIBLING“ – štucne. Još jednom smo pružili podršku najmlađima. Ovog puta Školici fudbla „Dribling“, tačnije, njihovim članovima, poklonili smo 54 para štucni, kao mali podstrek prvim sportskim koracima budućih šampiona.

- Obrenovac – školski materijal. Škola za decu ometenu u razvoju obratila nam se molbom za pomoć u školskom priboru, didaktičkom materijalu, učilima... Uz pomoć suosnivača Fondacije „Solidarnost Srbije“, „Inception“ d.o.o. kupili smo najosnovnije sa spiska škole i obradovali, kako učenike, tako i nastavno osoblje na samom kraju kalendarske godine.

 

 

 

 

 

 


 

   
Fondacija Solidarnost Srbije, Kolarčeva 9, 11000 Beograd Tel/fax:(+381) 11 2645-458; (+381) 11 2644-351
Copyright 2014 Fondacija Solidarnost Srbije & SUBSYS. All rights reserved.