Književna nagrada ĐURIN ŠEŠIR

 

 

FONDACIJA „SOLIDARNOST SRBIJE“ I USTANOVA KULTURE „PAROBROD“ ove godine će sedmi put dodeliti književnu nagradu „đurin šešir“ . ono što je novina poslednje tri godine u odnosu na prvobitnu ideju kada je nagrada ustanovljena, jeste da se nagrada dodeljuje za objavljenu knjigu poezije, zbog toga što nakon prvih promocija po izlasku iz štampe, svi ti divni stihovi ostaju bez dovoljno pažnje. upravo ova činjenica je fondaciju i uk „parobrod“ navela na promenu uslova za dodelu nagrade, kako bi na taj način skrenuli poglede javnosti i ljubitelja književne reči na prava umetnička dela i podsetili na njihovo postojanje.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Fondacija “Solidarnost Srbije” i Ustanova kulture „Parobrod“ – Kuća Đure Jakšića, jednoglasnom odlukom stručnog žirija , u sastavu Dušan Stojković, predsednik i članova Miloša Jankovića i Radivoja Markovića, dodeljuje književnu nagradu Đurin šešir književniku i prevodiocu Goranu Labudoviću Šarlu, za zbirku poezije pod nazivom Sto pesama.
Nagrada se dodeljuje po sedmi put (prethodni dobitnici su književnici Miljurko Vukadinović, Nenad Glišić, Miroslav Jozić, Srba Ignjatović, Predrag Bajo Luković i Dragan Mraović) i sastoji se od Povelje, unikatnog, ručno rađenog šešira po ugledu na onaj koji je nosio Đura Jakšić i bronzanog bareljefa sa Jakšićevim likom, radom vajara Ostoje Balkanskog, a biće tradicionalno uručena u poslednjoj nedelji juna, 29.juna 2018. u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, uz promociju i predstavljanje dobitnika i nagrađene knjige.
Zbirka poezije Sto pesama objavljena je 2017.godine, u izdanju izdavačke kuće Gramatika  iz Beograda, i predstavlja izbor iz knjiga pesama koje je Labudović objavio u periodu 1996-2016.
Od 7 Šarlovih pesničkih knjiga objavljenih u te dve decenije, nastala je i ova, koja nije samo zbornik/izbornik, nego je, prevashodno, i svojevrstan podsetnik o samorazvoju pesničkog izraza i stasavanju jednog istinski darovitog pesnika u majstora stihovanja, što Goran Labudović svakako jeste.
Načelna pripadnost tzv.srednjoj generaciji pisaca daje nam za pravo da verujemo da će Goran Labudović Šarlo svoje najbolje pesme tek napisati u vremenu koje sledi, na radost čitalaca.

 

 

 

Dosadsnji dobitnici književne nagrada ĐURIN ŠEŠIR

„ŠKR GUT“, Miljurko Vukadinović, pobednik književnog konkursa ,,Đurin šešir“, 2012. godinu

„Doba. Ciklusi“, Nenad Glišić, dobitnik ,,Đurinog šešira“ za 2013.godinu (poezija)

„Prst na čelo“, Miroslav Jozić, dobitnik nagrade „Đurin šešir“ za 2014. godinu

„Cinober“, Srba Ignjatović, dobitnik nagrade „Đurin šešir“ za 2015. godinu

„Probijanje opne“, Bajo Luković, dobitnik nagrade „Đurin šešir“ za 2016. godinu

„BOEMSKA KNJIGA“, Dragan Mraović, dobitnik nagrade „Đurin šešir“ za 2017

 

 


 

   
Fondacija Solidarnost Srbije, Kolarčeva 9, 11000 Beograd Tel/fax:(+381) 11 2645-458; (+381) 11 2644-351
Copyright 2014 Fondacija Solidarnost Srbije & SUBSYS. All rights reserved.